Bevakat byggbranschen sedan 1994

reportage

Expansivt företag inom bygg- plåt- och plattsättnings- uppdrag

Fasadarbete på Handelshögskolan ”Novahuset” Örebro universitet. Novahuset nominerades till Örebro kommuns byggnadspris 2015 samt tilldelades första pris

Fasadarbete på Handelshögskolan ”Novahuset” Örebro universitet. Novahuset nominerades till Örebro kommuns byggnadspris 2015 samt tilldelades första pris

Sedan bolagsstarten för tre år sedan, har 58 Grader North Restoration & Bygg AB, snabbt blivit en flitigt anlitad entreprenör i Örebros byggbransch. De anlitas oftast som underentreprenör av totalentreprenörer, för såväl byggnadsarbeten som plåtarbeten och plattsättningar. Idag sysselsätter de ett 40-tal medarbetare och med den framgång de haft så här långt, är trenden tydlig att de kommer fortsätta expandera.

Bygg & Fastighet träffade bolagets vd Rinalds Putnins en solig dag i början av september. Det hela började för oss för sju år sedan, när jag och mina två bröder Arvis och Ikars kom hit från Lettland för att arbeta som underleverantör åt Östmans Plåt, berättar Rinalds. I början av 2013 bestämde vi oss att bilda ett svenskt aktiebolag och vi har sedan dess vuxit för varje år.

Många projekt i Örebroregionen
Under de år som företaget existerat, har de hunnit delta i en mängd byggprojekt i Örebro med omnejd. Eftersom de har kompetens inom flera segment av byggbranschen, har också uppdragen varit av flera olika slag. Bland beställarna märks många företag i regionen, exempelvis ByggTema, Lillåns Bleck & Plåt, Östmans Plåt, Peab, Skanska med flera.

Tre kompetensområden

58 Grader North Restoration & Bygg utför uppdrag inom tre områden av byggbranschen:

-snickeri

-plåtarbeten

-plattsättning

 

Tack vare att de arbetar inom alla de här fälten, blir uppdragen många och skiftande.

Tillbyggnad i Varberga

Ett av uppdragen som pågått under flera år, är renoveringen och tillbyggnaden av ÖBO´s bostäder i Varberga, där bland annat ytterligare våningsplan byggts på. Här var 58 Grader North underentreprenör åt Örebro ByggTema och utförde bland annat isolering, fasadarbeten, resning av väggar, gipsning med mera. Allt eftersom bygget pågick, fick de fler och fler uppgifter av Byggtema i Varberga.

- ByggTema anlitade oss även vid bygget av Novahuset vid Campus Örebro, en byggnad som fick Örebro kommuns byggnadspris 2015, tillägger Rinalds Putnins. Vi har även utfört uppdrag åt ByggTema i många andra projekt, som exempelvis Stålshoppen, Elprofilen samt Röhnisch Sportswears nya anläggningar.

Baronbackarna
I kvarteret Skådespelet i Baronbackarna, arbetade de med fasaderna i ett 10-våningshus som renoverades där. Ett arbete med Helix Fastighetsutveckling som beställare.

Disponentparken
I området gamla Pappersbruket, har 58 Grader North utfört plåtslageriarbetet på den befintliga Disponentvillan, och byggt från grunden de 17 nya radhus som byggts där. De har också utfört snickeriarbeten inomhus i samtliga radhusen.

Plåt i många former
Med en bakgrund inom byggnadsplåt, har Rinalds och hans medarbetare fått förtroendet att genomföra många olika typer av arbeten där plåt ingår. De har byggt och monterat industrihallar med sandwichväggar i plåt, lagt nya plåttak på fastigheter o.s.v. När det gäller tak, så lägger de även om tegeltak med mera, så det är en bred repertoar som står på programmet.

 

Plattsättning
Förutom snickerier och byggnadsplåt, utför de som tidigare nämnts även plattsättning i kök, badrum och övriga våtrum. De lägger såväl kakel & klinker, som våtrumsmattor. De har bildat dotterbolaget 58 Grader Entreprenad, som utför denna typ av uppdrag och för plåtuppdragen har de bildat dotterbolaget 58 Grader Plåtslageri AB.

 Vidareutvecklar personalen
De tre bröderna Putnins är från Lettland och så är även merparten av deras anställda. De har skapat en god stämning i företaget och har en tydlig målsättning att bygga upp en mycket långvarig verksamhet i Sverige. De lettiska medarbetarna som anställs hos 58 Grader North Restoration & Bygg, har även de en ambition att arbeta och verka i Sverige under mycket lång tid. Därför ordnar arbetsgivaren att de anställda kan lära sig svenska på SFI-kurser och därmed anpassa sig till ett bra och fungerande liv i Sverige.

- Vi vill vara en effektiv och ambitiös resurs för våra beställare i byggbranschen och sätter alltid tidsramar och kvalitet i första rummet, avslutar Rinalds Put

-Leif Håklind