Bevakat byggbranschen sedan 1994

reportage

En revolution inom andningsskydd

På Nordbygg i april nominerades den innovativa, Tiki andningsmask från Facecover Sweden AB, till Årets Guldmedalj för mässans bästa produktnyhet, som en av de hetaste kandidaterna. Tiki Respirator är ett innovativt andningsskydd som har utvecklats i Sverige för användning i krävande miljöer, med högsta krav på skydd mot luftburna partiklar och bakterier.

Några exempel på branscher där Tiki Respirator är lämplig att använda, är byggsektorn, räddningstjänsten, läkemedelsindustrin, kemisk industri och laboratorier. Enligt lagar och förskrifter kräver vissa arbetsplatser speciell skyddsutrusning och andningsskydd.

Masken har högsta skyddsklass som finns inom europeisk standard. Tikis unika filter fångar upp 99,995 procent av alla partiklar ner till 0,0003 mm.

Anpassningsbar med maximal komfort

Exempelvis har den mycket låg vikt och är lätt att andas i tack vare att den integrerade fläkten känner av användarens andning och inte skapar mer övertryck än nödvändigt. Den ger maximal komfort även vid långvarigt arbete. Masken finns i tre storlekar – small, medium och large – llt för att ge optimal passform till varje användare.

Lång erfarenhet av andningsskydd

Bygg & Fastighets´ representant träffar Mikael Klockseth, som är en av grundarna till företaget och försäljningsansvarige Emma Jansson. Det visade sig snart att det inte är några nybörjare som ligger bakom denna nyhet. Både Mikael och hans far, Oliver Klockseth har under många år arbetat med att utveckla andningsmasker åt många stora tillverkare, både i Sverige och Australien.

Detta har alltså resulterat i Tiki andningsskydd, som premiärvisades på Nordbygg, efter ett år av tester hos olika grupper av användare.

Så här fungerar andningsskyddet

Tiki Respirator arbetar med ett övertryck inne i masken, vilket skapas genom en batteridriven fläkt som suger in luft till masken via ett renande filter. Genom en tryckkänslig sensor i masken, regleras seda övertrycket helt utifrån varje användares andning. Det ger en överlägsen komfort. Masken har också ett varningssystem som meddelar när batterikapaciteten är för låg, om trycket i masken inte är korrekt eller om filtret är blockerat och behöver bytas.

LED-belysning

Tiki andningsmask är också försedd med LED-belysning, allt för att underlätta arbete i mörka utrymmen. Eftersom LED drar obefintligt med ström påverkas batteriet minimalt.

Marknadens enklaste högsäkerhetsmask

Tiki Respirator är marknadens enklaste högsäkerhetsmask. Vidare är den billigast i segmentet helmasker, vilket till stor del får tillskrivas tillverkningsprocessen. Andra fördelar är att den har lägre vikt och bättre ergonomi än sina konkurrenter. Den varvtalsreglerade fläkten, som tillsammans med en tryckgivare känner av användarens behov och anpassar övertrycket därefter, gör masken behaglig att använda.

Bra sikt ger bra kommunikation

En annan väsentlig detalj, jämfört med traditionella masker, är att den har ett avsevärt bättre synfält än nuvarande konkurrenter. Det beror på att filtret är placerat i ovankant, vilket medför bättre komfort bl.a. när man måste gå i trappor och även en mycket lättillgängligare kommunikation med medarbetarna.

Tiki, med sina nyskapande fördelar av bl.a. ergonomi och tillgänglighet, eliminerar dessa negativa effekter, vilket ökar användningen och därmed miskar risken för personer att skadas.

-Alla dessa fördelar sammantaget gör att det är en överkomlig mask som passar alla, konstaterar Emma Jansson.

 

 

 

-Leif Håklind