Bevakat byggbranschen sedan 1994

reportage

Passersystem och porttelefoner med smarta funktioner och superenkel installation

På SKYDD mässan var intresset stort bland installatörer och fastighetsskötare i montern där säkerhetsföretaget Axema Access Control visade sina funktionella och ekonomiskt fördelaktiga lösningar. Företaget har själva utvecklat sina mycket kompetenta enheter, vilka är allt-i-ett-läsare som kan användas i passersystem, eller som fristående kodlås och/eller porttelefoner med Postens IR inbyggt - allt i samma enhet. Dessutom är de designade så att enheterna med en mycket enkel installation kan ersätta äldre porttelefoner, utan att behöva göra omfattande kabeldragningar eller modifieringar på husfasaden.

Många fastigheter har porttelefoner som sjunger på sista versen, eller rent av har slutat fungera. Det finns också ett stort behov på marknaden att uppgradera dessa äldre porttelefoner till en modernare variant, som är i linje med den tekniska utveckling som skett på området.

Lättutbytt porttelefon
- När en äldre porttelefon behöver bytas ut, är det ju en stor fördel om utbytesenheten passar där den gamla har suttit. Och ännu bättre om man kan använda sig av det kablage som hör till den gamla enheten. Precis detta tog vi fasta på, när vi utvecklade vår nya porttelefon VAKA-CALL, berättar Richard Bergman vid Axema.

Samma kablage
När det gäller installationen så kan man alltså för VAKA-CALL använda samma kablage (4 trådar) som ofta redan finns från porten till källaren i fastigheten, vilket förenklar installationen väsentligt. Inte minst när det är långa avstånd mellan olika portuppgångar.

Flera funktioner i samma enhet
Den vanligaste orsaken till att man byter porttelefon eller passersystem är nog att hårdvaran har slutat fungera. Men man behöver inte vänta till dess, oftast är det en bättre idé att byta ut till en modern porttelefon snarast, eftersom man då kommer ifrån problemen med att koder är i omlopp hos obehöriga, eller att det går att lista ut koden genom att se vilka knappar som är slitna. Med den moderna porttelefonen från Axema, kan man välja om man vill passera med en beröringsfri bricka, kort, en kod, eller ringa upp den man ska besöka i porttelefonen, som sedan öppnar med fast eller mobil telefon.

Det finns en mängd användbara funktioner i VAKA systemet, som IP-lösning med inbyggd växel så flera samtida samtal kan ske med ett abonnemang, talade instruktioner, möjlighet till tvättstugebokning, med mera.

En eller många enheter
Läsarna i VAKA systemet kan monteras som enstaka stand-alone-enheter, eller integreras i ett passagesystem med upp till 1000 dörrar.
- Man kan börja med en enskild läsare och sedan när behovet uppstår är det hur enkelt som helst att bygga vidare med fler dörrar, förklarar Richard Bergman. Det krävs ingen separat server eller licenshantering för att drifta systemet, eftersom allt är inbyggt i enheten.

Förhöjd säkerhet
När man väljer ett passersystem i stället för ett kodlås, höjs säkerheten betydligt.
- Man får på ett helt annat sätt kontroll på vilka som passerar och förhindrar obehöriga att komma in. Det är något som väldigt många boende både i bostadsrättsföreningar och hos andra fastighetsägare sätter stort värde på, konstaterar Richard Bergman.

Svensktillverkat och lättskött
- Våra produkter är både utvecklade och tillverkade här i Sverige, vilket bland annat innebär en trygghet att de är anpassade för vårt klimat, fortsätter Richard Bergman. Passersystemet är också mycket anpassningsbart, till exempel så att man kan ställa in dörrens öppningstid lite längre om brickinnehavaren p.g.a. handikapp behöver lite längre tid än andra att ta sig in. Man kan också ha inspelade meddelanden om man vill. Allt går att anpassa till den enskilda bricka som respektive boende har. Systemet klarar även de vanligaste korten och taggar som förekommer på marknaden.

Samarbete med ASSA
Axema har också ett samarbete med låsföretaget ASSA, när det gäller ASSAs motorlås Hi-O. 
- Vi kan bygga in styrningen till de här motorlåsen i passersystemet, så att man slipper montera en separat styrenhet till motorlåset när vårt passersystem Vaka installeras. Detta är ytterligare ett exempel på hur vi underlättar installationerna med våra lösningar, säger Richard Bergman.

Nytt dörrlarm till butiker m.fl.
På SKYDD mässan kunde Axema även visa upp sitt nya dörrlarm – UDR Plus.
I många butiker och offentliga lokaler, finns det utrymningsdörrar eller dörrar in till lager och lastkaj, som man kan passera utan att behöva låsa upp. Det kan föra med sig att obehöriga smiter ut med varor bakvägen.
- För att förhindra sådana passager, har vi på Axema utvecklat det här nya dörrlarmet. Det är ett dörrlarm med smarta funktioner, som på ett enkelt sätt övervakar dörren och larmar om någon obehörig passerar. UDR Plus är en produkt som vi också är väldigt nöjda med att kunna erbjuda marknaden.
- Vi får hela tiden mycket bra respons från dem som installerar våra produkter och kan konstatera att efterfrågan ökar hela tiden, så vi har en positiv syn på den fortsatta utvecklingen av vårt företag, summerar Richard Bergman.

 

-Leif Håklind