Bevakat byggbranschen sedan 1994

reportage

Kranar, specialtransporter och montage av prefabelement

Vi har en mängd mobila kranar i olika storlekar och lyftkapacitet, berättar Anders Krantz som är depåchef i Linköping och Norrköping

Vi har en mängd mobila kranar i olika storlekar och lyftkapacitet, berättar Anders Krantz som är depåchef i Linköping och Norrköping

Stora kranar, både mobila och permanenta, tunga specialtransporter och montage av bl.a. prebabricerade väggblock är Havator AB:s tre affärsområden. Havator är verksamt i Sverige, Norge, Finland, Ryssland och Baltikum.

Anders Krantz, som är depåchef i Linköping, Norrköping och Nyköping, berättar att Havator har ett 30-tal mobilkranar vid dessa tre depåerna, med en lyftkraft från 30 – 1000 ton, som hyrs ut med förare.

Kranar
Havator Group har ett gediget utbud av teleskops- och fackverkskranar i storleksklasser från 5 – 1250 ton. Ett brett nätverk av depåer, främst i Sverige innebär snabba transporter med kort varsel.

Självresande tornkran
Anders Krantz passar också på att berätta om företagets senste nyhet – självresande tornkranar. Kranen, som är byggd på ett lastbilschassi, körs för egen maskin till exempelvis en byggarbetsplats. Väl där kan tornkranen, vid behov, sedan fällas ned, förflyttas på arbetsplatsen för att resas igen i en annan position. En annan fördel med självresande tornkranar är också möjligheten att hyra dessa under kortare perioderjämfört med en traditionell tornkran, som måste stå på samma plats hela tiden.

Transport
I Havator Transports maskinpark erbjuds hundratalet specialfordon. Man har varit banbrytare i Norden på SPMT-utrustning. Laster som transporteras med SPMT-axlar kan väga upp till tusentals ton.

Flera kundgrupper
Havators kunder är främst större industrier, t.ex. SSAB i Oxelösund, Billerud i Skärblacka och Siemens. Vidare utgör byggentreprenörer en kundgrupp, liksom anlägningsbranschen. För den senare kan ibland behöva lyftas bl.a. broar eller andra tunga element.
- Vi erbjuder säker och flexibel service och transporttjänster helt efter kundens önskemål, poängterar Anders Krantz.

Ny anläggning i Norrköping
Anders Krantz, som tillhör affärsområdet, kranar (Havator Cranes), berättar också att företaget för närvarande håller på att bygga en helt ny anläggning med kontor och verkstad i Norrköping.

Ett av branschens ledande företag
Hela Havator Group, som har sitt ursprung i finska Torneå på 1940-talet, har totalt runt 600 anställda och en årsomsättning på c:a 100 miljoner Euro (1 miljard SEK). I början av 2000-tusentalet växte Havator ut till att bli ett av branschens ledande företag, en position som man har behållit. Havtors signum är att offerera totala projektlösningar.

 

-Leif Håklind