Bevakat byggbranschen sedan 1994

reportage

I framkant när Linköping växer och utvecklas

Redan idag äger och förvaltar det kommunala bostadsföretaget Stångåstaden en fjärdedel av samtliga bostäder i Linköping, småhus inräknat. Nu står Linköping inför en snabb utveckling där antalet bostäder ökar och Stångåstaden är med på resan från start. - Med vår vision ”Ett steg före” vill vi vara med och driva bostadsutvecklingen i vår kommun, vilket är något som avspeglas i de många projekt inom nyproduktion som vi redan påbörjat, berättar Fredrik Törnqvist, vd Stångåstaden.

För några år sedan låg nybyggnadstakten hos Stångåstaden på omkring 100 nya lägenheter per år. 
- Just nu har vi 800 nya lägenheter under produktion, och vi planerar att fortsätta bygga cirka 500 nya bostäder om året under flera år framåt. Vår målsättning är att bygga bort den bostadsbrist som råder i kommunen, förklarar Fredrik Törnqvist.

Hyresrätter behövs
Även om kostnaderna för nyproduktion i den heta byggkonjunktur som råder nu är höga och leder till hyror därefter, möjliggör fler nya bostäder att flyttkedjor rullar igång som samtidigt frigör befintliga bostäder med lägre hyror. Det är också viktigt att bygga nya hyreslägenheter, alla kan eller vill inte köpa en bostadsrätt.

Vallastaden
Stångåstaden är byggherre för tre olika projekt i Vallastaden, alla skiljer sig påtagligt från varandra. Det ligger helt i linje med den variation som kännetecknar hela Vallastadskonceptet.

Designradhus
För den som besöker Vallastaden idag, är de speciella designradhusen med hyresrätt som Stångåstaden redan uppfört, något man särskilt lägger märke till. De fyra radhusen på 160 kvm, har en särpräglad och spännande exteriör, genom det fasadmaterial man valt. Invändigt skiljer sig de fyra bostäderna också åt, genom att de har olika inredningskoncept.

Torgkvarteret
Vid torgkvarteret i Vallastaden samsas flera kommunala bolag om byggnationen. Dels bygger Stångåstaden 31 mycket trevliga lägenheter i söderläge med utsikt mot bäcken som rinner genom området. Stångåstadens dotterbolag Studentbostäder i Linköping, bygger 183 studentlägenheter i kvarteret, och det kommunala bolaget Sankt Kors bygger 2500 kvm verksamhetslokaler i en hörnfastighet med 6 våningsplan.

Plusenergihus
På Lärdomsgatan i Vallastaden har Stångåstaden byggt ytterligare två hus, med sammanlagt 34 lägenheter. Det ena huset är konstruerat som ett plusenergihus, vilket betyder att det producerar mer energi än vad som förbrukas.

Övre Vasastaden
I den nya stadsdelen Övre Vasastaden som nu har börjat ta form, bygger Stångåstaden sammanlagt 145 nya hyreslägenheter. Tillsammans med fyra andra byggherrar skapas i den första etappen 7 kvarter med stadskaraktär i varierad arkitektur. Stångåstaden bidrar med ljusa och yteffektiva bostäder med hög inredningsstandard, i storlekar allt ifrån ettor till femrumslägenheter. 
Ett nytt koncept är att ett av Stångåstadens hus kommer att vara rökfritt, något som både gäller inne i de 20 lägenheterna, på balkonger och i gemensamma utrymmen.

Norrskenet
Det här citynära kvarteret ligger granne med den nya stadsdelen Övre Vasastaden, och här kommer Stångåstaden bygga hela 300 nya lägenheter. Den första etappen med 100 lägenheter har byggstartat i höst och ska bli inflyttningsklart till sommaren 2018. Kvarteret blir en urban miljö med kommersiella lokaler i gatuplanet. Balkonger, uteplatser och en gemensam lummig innergård är något som ger hyresgästerna möjlighet att varva ned och koppla av.

Gottfridsberg och Majelden
I dessa två stadsdelar pågår också nyproduktion från Stångstaden, där de drygt 30 lägenheterna i omtyckta stadsdelen Gottfridsberg beräknas vara inflyttningsklara under våren 2017. I Majelden bygger man 50 lägenheter i ett höghus på 14 våningar, där många får en härlig utsikt över staden och dess omgivningar. Här blir det inglasade balkonger till samtliga lägenheter och genomgående hög standard på inredningen.

Ebbe Park
- Ett av våra allra största framtida bostadsprojekt, är omvandlingen av stadsdelen Ebbe Park, berättar Fredrik Törnqvist. Tillsammans med Sankt Kors Fastighets AB som utvecklar verksamhetslokaler, ska vi skapa en mycket speciell, integrerad stadsdel som präglas av hållbarhet både ur ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt perspektiv. Sankt Kors kommer att förnya och utöka verksamhetslokaler från nuvarande 30000 kvm till omkring 50000 kvm, och Stångåstaden kommer över tid att färdigställa uppemot 600 nya lägenheter i Ebbepark. Ett mycket intressant stadsdelsutvecklingsprojekt som vi ser fram emot att starta upp under nästa år. 
- Det är en mycket spännande tid vi befinner oss i, där vi på så många olika sätt får möjlighet att vara med och utveckla vår stad. Därför är det också viktigt för oss att hela tiden vara nytänkande och följa vår vision Ett steg före, avslutar Fredrik Törnqvist.

 

-Leif Håklind