Bevakat byggbranschen sedan 1994

reportage

Sverigepremiär för fläktar och EC elmotorer på Nordbyggmässan

En av världens ledande tillverkare av energieffektiva fläktar och elmotorer visar flera nyutvecklade produkter på Nordbyggmässan 5-8 april 2016. Bl.a. är det Sverigepremiär för den nya aggregatfläkten, RadiPac Airfoil med EC-motor, med hittills oöverträffad prestanda inom sitt segment. Dessutom kommer man att informera besökarna om sina satsningar på energieffektiva lösningar för kylaggregat och serverhallar.

RadiPac Airfoil EC – en aggregatfläkt för ventilationsaggregat – har mycket hög verkningsgrad, en synnerligen effektiv motor och är således mycket energieffektiv, berättar marknadschef Björn Jonsson. Det är en av våra viktigaste framtida produkter som visas på mässan, tillägger han.

 

Dubbelsugande radialfläktar

En annan produktserie som är ny i år, är de nya dubbelsugande radialfläktarna RadiFit EC. De lättinstallerade fläktarna, som släpptes i januari 2016, passar in i befintliga aggregat. RadiFit EC har EC-motor med regleringen integrerad i fläkten och är därför mycket energieffektiv. Det ska också tilläggas att RadiFit EC är remlös, vilket förutom mindre underhåll, även innebär mindre damm i filtrena.

 

Kylmarknaden

-ebm-papst kommer nu även att börja jobba mot kylmarknaden och erbjuda dem våra förstklassiga, energieffektiva lösningar, berättar Jonsson vidare. Traditionellt används asynkronmotorer i kylaggregatfläktar, men nu kan vi erbjuda EC-motorer. Skillnaden är bland annat att asynkronmotorer alstrar mer värme, beroende på låg verkningsgrad. EC-motorer däremot, är mycket energieffektivare med i det närmaste, obefintligt värmeöverskott.

Tilläggas bör även att inga sällsynta jordartsmetaller används i magneterna på våra EC-motorer.

-Vi kommer nu framöver att bearbeta kylbranschen för att sälja in våra EC-motordrivna fläktar för bl.a. kyldiskar och kylanläggningar, säger Björn Jonsson. Man får ett jämnare utnyttjande av fläktarna och sparar sammantaget ca 50 procent energi tack vare att varje fläkt även enkelt kan varvtalsstyras.

 

Serverhallar

-Jag kan presentera ytterligare en nyhet, säger Jonsson. Vi började nyligen med att leverera fläktar med GreenTech EC-teknik för installation i befintliga serverhallar. En av de första installationerna som gjordes omfattade nio fläktar. Den installationen sparade 250 000 kWh/år åt kunden, så här finns stora besparingar av både energi och kostnader att göra.

I en annan serverhall ersattes 54 föråldrade AC-fläktar med GreenTech EC fläktar, med en 55-procentig energibesparing som följd.

 

Ersättningsprodukter och takfläktar

-ebm-papst är ett tyskt företag i grunden, med ett 60-tal anställda i Sverige. Det mesta av produktionen sker i Tyskland och Ungern, men hos ebm-papst i Sverige produceras det också, framför allt skräddarsydda ersättningsprodukter för utbyte av fläktar i befintliga aggregat - allt för att kunna erbjuda snabb leveranser, berättar Björn Jonsson. Vi tillverkar även egna takfläktar i Sverige som skräddarsys efter varje specifikt behov.

 

 

Välkommen att besöka oss på Nordbyggmässan, så berättar vi mer, hälsar marknadschef Björn Jonson.

-