Bevakat byggbranschen sedan 1994

reportage

Skellefteå kulturhus av White vinnare i AR Future Project Awards 2018 på Mipim

Skellefteå kulturhus. Illustration: Luxigon

Skellefteå kulturhus. Illustration: Luxigon

Skellefteå kulturhus av White vinnare i AR Future Project Awards 2018 på Mipim

En innovativ träbyggnad som samlar Skellefteås konst, teater och litteratur samt ett nytt hotell i det som ska bli Nordens högsta byggnad har utsetts till vinnare i 2018 års upplaga av MIPIM/ Architectural Review Future Project Awards. Priset uppmärksammar ännu obyggda eller ej färdigställda projekt runt om i världen. Skellefteå kulturhus får pris i kategorin Civic & Community.

- Vi är otroligt hedrade över att vinna med ett sådant här tufft motstånd. Skellefteå kulturhus hyllar på ett unikt sätt hantverket bakom den kreativa processen, så det känns fantastiskt att vårt täta samarbete med ingenjörsföretaget Florian Kosche och beställaren Skellefteå kommun får ett erkännande, säger Oskar Norelius och Robert Schmitz, arkitekter på White.

I projektet kombineras stadens långa tradition av att bygga i trä med den senaste ingenjörskonsten, vilket har gjort det till en förebild inom hållbar design och konstruktion.

Juryn i MIPIM/Architectural Review Future Project Awards ansåg att det är “ett elegant projekt, som undersöker trä som hållbart byggnadsmaterial med god visuell effekt. Detaljerna är väl utförda och ljuset fångar träets mjukhet. Interiören är lika övertygande som exteriören”.

- Utformningen och konstruktionen av Skellefteå kulturhus visar att genom innovation kan uråldriga material och metoder användas på nya sätt för att skapa hållbar arkitektur”, säger Oskar och Robert.

Priset delades ut under fastighetsmässan MIPIM:s galamiddag onsdagen den 14 mars i Cannes, Frankrike.

För mer information:
Oskar Norelius, arkitekt, tel 08-402603
Robert Schmitz, arkitekt, tel 08-4022652

-White